Krogliv och handel

Ta med egen skaffning och ordna picknick när man skall bege sig ut i skärgården, det är frågan. Och vad skiljer det synnerligen välbesökta Stockholms skärgård mot Blekinges mer stillsamma dito? Att arkipelagen utanför huvudstaden är mer besmyckad med hotell, restauranger, pubar och olika slags handel, typ butiker är kanske inte så konstigt med tanke på underlaget. Men visst kan man äta lika gott och lyxigt i exempelvis Karlskrona. Det som skiljer är väl att kunderna spenderar större summor för exklusivt både för livsmedel och andra varor i den rikare kommunen. Blekinge är inte för den skull fattigt, men som man säger: ”Maka söker kaka”.

Nöjen och mat i Blekinge

Krogliv och handelBara på öarna och i Karlskrona kan man besöka drygt 50 caféer och lika många krogar, både enklare och lyxigare. Vidare finns här 14 gårdsbutiker med närodlade produkter, eller ett rökeri med anor från 1400-talet. På Sturkö Rökeri & Catering förädlas fisk av olika slag och man kan i caféet njuta av produkterna i rökeriets tallrik, i baguetter, pajer eller i form av smörgåstårtor. Detta är bara några axplock ur Karlskronas omfångsrika och upplevelsefyllda skärgård. Eller varför inte packa korg och kylväska med ett urval från gårdsbutiker, ta en båttur till en underbar ö för en picknick. Egen mat eller från gårdsbutik smakar bra ute på sjön.

På Listerlandet hittar vi flera intressanta krogar, pubar och butiker. Som Direktör Nyfiken i Hällevik, Dagmars Hamnkrog & Hennings Rökeri, delikatessbutik och fiskrestaurang eller Glass & Sillbåten i Sölvesborg.

Kroglivet, butik och handel i Stockholms skärgård

Krogliv och handelFöda är livsnödvändigt men exakt hur, var eller när detta inmundigas är varierande. Exempelvis kan en tournedos på en av skärgårdens lyxkrogar smaka lika bra som en burk gasol-köksvärmd kalops i sittbrunnen på segelbåten. När man är ute på öar eller till havs kan många vittna om att maten smakar mer. Om vi bara tar ett axplock på måfå bland de tusentals krogar och butiker som finns, nämner vi några:

Grinda Wärdshus med butik och bageri ligger på cirka en timmes avstånd med båt från Stockholm. Här får man god och vällagad mat, härlig atmosfär och kan få det där riktigt sunda lugnet. Njut av en eller flera dagar och övernatta på värdshuset.

Vill man rulla hatt lite mer kan kanske legendariska Sandhamn locka. Man kan ta en tur ut dit med Waxholm från Waxholm eller Stavsnäs. Speciellt när regattan Gotland runt går av stapeln kryllar det av folk. Tävlingen har haft Sandhamn som utgångspunkt sedan 1963. Sandhamns Värdshus som har anor sedan 1632, eller Seglarrestaurangen är ställen där vanligt folk och kändisar frotteras tillsammans. Men här finns även trevliga små butiker med fisk och andra delikatesser.

Detta var bara några tips på agendan, men som man säger i reklamfria tv och radioprogram, ungefär: Det finns även en hel del andra bra krogar och butiker i alla Sveriges skärgårdar.