Sveriges skärgårdar

Denna hemsida berättar om svenska skärgårdar med dess unika natur som bringat många människor stort nöje både för bofasta, sommarboende och besökare. I denna artikel penetreras fyra av dem.

1. Stockholms skärgård

Före och runt sekelskiftet år 1900 uppfördes en rad villor i Stockholms skärgård och senare berikades den med mindre stugor så att både samhällets finare och enklare folk kunde rekreera sig på öarna. Och så är det än idag för längre eller kortare turistupplevelser. Man kan ta dagsturer eller lösa pass för båtluffande om man nu inte seglar ut i egen båt, det går även att hyra. Här går inte att räkna upp alla tjusiga besöksmål och kulturupplevelser, läs mer i våra andra artiklar för mer specifika tips.

Med passagerartrafik tar man sig bäst ut i skärgården från Nybroviken, Strömkajen på Blasieholmens södra sida utanför Grand Hôtel, Norrtälje, Vaxholm, Dalarö, Stavsnäs eller Nynäshamn.

Sveriges skärgårdar

2. Göteborgs Västkustskärgård

Ta 11: ans spårvagn ut till Saltholmen och därifrån ut till öarna, är ett gott tips för turister. Härifrån kan man besöka legendariska Brännö eller Asperö, Donsö eller Styrsö där det finns lämpliga badplatser för hela familjen. På Vrångös naturreservat kan man strosa på vackra promenader i slingor runt ön. Man kan ta ett dopp på Nötholmen där man hittar en helt betagande utsikt.

Särskilt rekommenderas naturreservatet Ersdalen vilket man förstår först när man kommer dit. Vandra genom tät skog med solens strålar genom lövverket så kommer landskapet sedan att öppna sig vid havet. Populärt för badgäster och klättrare som till skymningen får en extra kick av den fantastiska solnedgången.

3. Luleå skärgård

Antalet öar räknas till 1 312 i Bottenvikens skärgård som sträcker sig från Skellefteå i söder upp till Haparanda i norr. Det finns olika sätt att uppleva den undersköna naturen som exempelvis att båtluffa. Har man egen båt eller hyr kan man lägga till i många fina gästhamnar för att besöka olika attraktioner. I Klubbviken kan man bada och löga sig i bastu eller äta på restaurang. Äventyr hittar man på Hindersöns med dess mystiska labyrinter som är unika till sitt omfång av stenar i labyrintform. För naturälskarna finns det flera stigar att ströva på och att utforska där man kan stanna och förpläga sig på särskilda grillplatser.

4. Blekinges skärgård

Landets sydöstra skärgård är smyckad med över 1 000 öar och är en helt fantastisk upplevelse för alla. För barnfamiljer, fiskesällskap, segelentusiaster och turistande finns små pärlor att besegla eller landstiga. Man delar in området i större som Karlskrona östra och västra samt Listerlandet av vilket vi väljer ut några:

  • Vid Aspö på Drottningskär ligger ett kastell från 1680-talet som är en museianläggning som är väl värt ett besök för kulturintresserade.
  • Hanö är en riktig magnet som drar åt sig turister som flugor. Här finns bland annat Bönsäcken med massor av vattenslipade stenar, udden ändrar form ideligen och blir därigenom ett intressant mål. Mer besöksmål är Baltiska issjön, Drakmärket och Engelska kyrkogården. På Hanö finns gästhamn, vandrarhem med restaurang och ett museum.